طراحی رستوران‌ | همه آن چیزی که باید در طراحی داخلی رستوران خود رعایت کنید

طراحی داخلی رستوران‌

راهنمای مطالعه

زمان مطالعه: 10 دقیقه

کسانی که قصد افتتاح و یا بازسازی رستوران خود را دارند، علاوه بر در نظر گرفتن یک منوی جذاب، باید به طراحی رستوران نیز توجه کنند. چراکه یکی از اصلی‌ترین دلایل شکست رستوران‌ها با وجود داشتن منوی عالی، عدم توجه به دکوراسیون داخلی رستوران است. طراحی داخلی رستوران کلید جذب و حفظ مشتری است. یک طراحی جذاب رهگذران را به ورود ترغیب کرده و تجربه فوق‌العاده‌ای برای آنها رقم می‌زند. نکاتی که در ادامه به آنها می‌پردازیم به شما در داشتن یک رستوران منحصر به فرد کمک می‌کند.

منظور از سبک طراحی در طراحی داخلی رستوران چیست؟

انتخاب سبک طراحی رستوران

 

کانسپت یا سبک طراحی رستوران ایده یا تم کلی رستوران است که طراحی دکوراسیون داخلی، شامل طراحی منو، سبک خدمات و غذاها نیز می‌شود؛ در واقع سبک طراحی معرف حال و هوای رستوران و فضای داخلی آن است.

طراحی داخلی رستوران‌های بسیاری بر اساس سلیقه شخصی و سنت‌های محلی انجام شده و همه آنها می‌توانند به عنوان منبعی الهام‌بخش برای طراحی سبک رستوران شما باشند. اما علاوه بر تجربه شخصی دکوراسیون داخلی رستوران را می‌توان بر اساس علاقه به حوزه خاصی از هنر، علم یا فرهنگ نیز تعریف کرد. چراکه در آخر غذای تهیه شده در رستوران ترکیبی از این سه مورد است.

در آخر فرقی نمی‌کند چه سبکی را برای طراحی انتخاب می‌کنید، مولفه‌های اصلی یک طراحی جذاب در تمام سبک‌ها یکسان بوده و در جزئیات و سبک و سیاق با یکدیگر متفاوت هستند. اکثر رستوران‌ها در سه سبک کلاسیک، مدرن و سنتی طراحی می‌شوند.

عناصر مهم در طراحی رستوران

کانسپت و طراحی سبک رستوران تعیین کننده نوع دکوراسیون انتخابی شما است. دکوراسیون شیک، تم کلی رستوران شما را بهبود داده و به فراهم کردن فضایی دلچسب کمک می‌کند. یک تم رنگی خوب نشان‌دهنده طراحی داخلی لوکس بوده و لازم است با سبک انتخاب شده، هماهنگی داشته باشد.

معمولا رستوران‌های خانوادگی با رنگ‌های ملایم و رستوران‌هایی که جامعه هدفشان جوانان است، از رنگ‌های شاد و جیغ استفاده می‌کنند. برای مثال، اگر سبک تاریخی را برای رستوران خود انتخاب می‌کنید، لازم است از نقاشی‌های تاریخی، صنایع دستی مرتبط و مبلمان قدیمی استفاده کنید. خلاق باشید و از عناصر متمایز منطقه خود در دکوراسیون داخلی رستوران بهره ببرید.

ویژگی‌های رستوران کلاسیک

در طراحی داخلی رستوران کلاسیک نحوه چیدمان مبلمان و نوع مبلمان اهمیت خاصی دارد. نحوه چینش مبلمان در این سبک رستوران به مشتری فضای خصوصی بیشتری می‌دهد. در رنگ آمیزی عناصر بکار رفته در رستوران‌های کلاسیک از رنگ‌های تیره استفاده می‌شود. کارکنان نیز معمولا لباس‌های رسمی و خاصی می‌پوشند.

برای تزئین فضا از گلدان‌های بزرگ، شمع، لوستر و تابلوهای مجلل استفاده کنید. در رستوران‌های کلاسیک معمولا موسیقی‌های بدون متن، بسیار آرام و دلنشین پخش می‌شود. موسیقی ملایم در کنار نورپردازی درست، فضایی آرامش‌بخش ایجاد می‌کند.

  • مثال داخلی: باکس کلاسیک در تهران
  • مثال خارجی: Rules در لندن

ویژگی‌های رستوران مدرن

یکی از اصول اصلی طراحی رستوران‌های مدرن استفاده از نور ملایم و آثار هنری است. در این نوع طراحی از مبلمان و چوب‌های ساده استفاده می‌شود. علاوه مبلمان سایر اجزا دکوراسیون رنگ‌های قهوه‌ای و خاکستری با تناژ روشن دارند.

  • مثال داخلی: رستوران کافه مدرن نارجین در تهران
  • مثال خارجی: Ther Modern واقع در نیویورک

ویژگی‌های رستوران سنتی

در رستوران‌های سنتی با تم محلی علاوه بر ارائه منوی مخصوص با آیتم‌های محلی، غذاها در ظروف سنتی سرو می‌شوند. برای طراحی داخلی فضا این سبک رستوران‌ها، اغلب رنگ‌های شاداب مانند زرشکی، قرمز، فیروزه‌ای و سبز بکار گرفته می‌شود. چیدمان مبلمان فضای صمیمی‌تری را تداعی کرده و معمولا از جنس چوب و یا به صورت تخت طراحی می‌شوند.

برای تزئین دیوار، می‌توان از آجر، عکس‌های طبیعت، آثار باستانی و مناطق گردشگری محل مورد نظر استفاده کرد. موسیقی زنده محلی به همراه کارکنانی با لباس‌های سنتی یکسان را می‌توان یکی از اجزای اصلی رستوران سنتی در نظر گرفت. همچنین برای زیباسازی فضا می‌توانید از آثار دستی و عناصر قدیمی مانند سماور و کرسی استفاده کنید.

  • مثال داخلی: رستوران عالی قاپو واقع در تهران
  • مثال خارجی: رستوران La Taverna Dei Monti در رم

مولفه‌های اصلی در طراحی رستوران

مولفه های اصلی در طراحی رستوران

طراحی رستوران اصولی مجموعه‌ای از عناصر منسجم و مرتبط بوده که هر کدام از آنها حال و هوای یکسانی دارند. از نام رستوران گرفته تا حتی رنگ دیوارها؛ تمام جزئیات به شکل گیری ساختار نهایی رستوران کمک می‌کنند. در ادامه به بررسی مولفه‌های اصلی در طراحی داخلی رستوران می‌پردازیم:

انتخاب نام رستوران

نامی که برای رستوران انتخاب می‌کنید باید به گونه‌ای باشد که مشتری با شنیدن آن، ایده درستی از سبک  غذایی که سرو می‌کنید، بدست آورد. علاوه بر این، نام انتخابی باید به یادماندنی، ساده و از همه مهم‌تر معتبر باشد. صاحبان رستوران‌ها برای انتخاب نام اغلب از محل قرارگیری رستوران، غذای ویژه منو یا حتی نام یکی از اعضای خانواده الهام می‌گیرند.

طراحی منو رستوران

طراحی منو یکی از اصلی‌ترین عناصر طراحی یک رستوران محسوب می‌شود. طراحی منو شامل انتخاب آیتم‌ها، نحوه نوشتن منو و طراحی بصری آن می‌شود. غذایی که در رستوران سرو می‌کنید باید با سبک طراحی رستوران شما هماهنگ باشد. همچنین سبک و لحن توضیح اجزای غذا و وصف مزه آنها به شخصیت برند شما بستگی دارد. در آخر نیز رنگ‌ها، نوع فونت و نحوه طراحی گرافیکی منو نیز با حال و هوای رستوران مرتبط است.

نحوه سرویس‌دهی

شاید در نگاه اول نحوه سرویس‌دهی با طراحی سبک رستوران ارتباطی نداشته باشد. اما این تفکر کاملا اشتباه بوده و نوع خدماتی که در رستوران شما ارائه می‌شود مستقیما با طرح کلی آن در ارتباط است. نحوه سرویس‌دهی رستوران بر تجربه مشتری تاثیر مستقیم و بسیار زیادی دارد.

نحوه چیدمان و دکور رستوران

نحوه چیدمان فضای غذاخوری، دکوراسیون داخلی رستوران، رنگ دیوار، نورپردازی، مبلمان، میز، موسیقی و بسیاری موارد دیگر نقش مهمی در انتخاب سبک و طراحی رستوران دارند. بنابراین حتی اگر کیفیت غذا مهم‌ترین مسئله در مدیریت یک رستوران باشد، همچنان برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری در مورد دکوراسیون را نیز نباید فراموش کرد. مشخص کردن جامعه مشتریان هدف به شما در انتخاب درست سبک طراحی کمک خواهد کرد.

چطور سبک طراحی رستوران را انتخاب کنیم؟

هر یک از سبک‌های طراحی رستوران جذابیت‌های خاص خود را دارند و احتمالا انتخاب از میان آنها برایتان دشوار است. برای انتخاب بهترو کمک به شما این پروسه را به دو مرحله تقسیم کرده‌ایم که در ادامه به توضیح هر یک از این مراحل می‌پردازیم:

تشخیص شخصیت برند در طراحی رستوران

پیش از هر چیزی لازم است مشخص کنید چه چیزی رستوران شما را تعریف می‌کند. در واقع شخصیت برند مجموعه‌ای ویژگی‌ها و صفات انسانی است که به یک برند تجاری نسبت داده می‌شود. پس از پیدا کردن این صفات انتخاب سبک مرتبط با آن بسیار راحت‌تر خواهد شد.

تحقیق در مورد مشتریان هدف

پس از مشخص شدن شخصیت برند اکنون لازم است مشتریان هدف را مشخص کرده و سپس در مورد علایق آنها تحقیق کنید. محل قرارگیری رستوران تاثیر مستقیمی در این موضوع دارد. تعیین نوع رستوران‌هایی که در مناطق مختلف با اقبال مشتریان مواجه شده‌اند کار دشواری‌ است؛ اما آنچه اهمیت دارد این است که تقاضا برای سبک رستوران شما و آنچه قرار است در آن ارائه دهید در محل مدنظر وجود داشته باشد. پس از تحقیق در خصوص مشتریان هدف سعی کنید درباره رقبای موفق تحقیق کرده و علت موفقیت آنها را به درستی درک کنید.

همچنین در اجرای سبک طراحی رستوران باید به جمعیت شناسی توجه ویژه‌ای داشته باشید. به عنوان مثال، اگر جامعه هدف شما دانشجویان و نوجوان هستند، می‌توانید از رنگ‌های روشن و بولد، کاغذ دیواری‌های خاص، موزیک‌های راک و مبلمان یکپارچه استفاده کنید.

ترفندهایی که موقع طراحی رستوران به کمکتان می آیند

پس از آنکه سبک طراحی رستوران خود را مشخص کردید نوبت  به جزئیات و عناصر مهم در اجرای انواع سبک‌های طراحی می‌رسد، که در ادامه به بررسی هر یک از آنها می‌پردازیم.

مشخص کردن نحوه چیدمان در طراحی داخلی رستوران

قبل از ایجاد هرگونه تغییر، لازم است یک برنامه از طراحی کلی و نحوه چیدمان آیتم‌های مختلف داشته باشید. داشتن یک برنامه طراحی چیدمان به شما در مورد مکان، اندازه و نحوه قرارگیری میز و صندلی‌ها کمک می‌کند. علاوه بر عناصر مختلف رستوران، در طراحی چیدمان محل قرارگیری سرویس بهداشتی، آشپزخانه و سالن غذاخوری رستوران نیز مشخص خواهد شد. در آخر باید بین ایجاد فضای دلپذیر و تعداد صندلی‌ها، تعادل ایجاد شود.

شاید لازم باشد برای جلوگیری از شلوغی فضا، کمی آزمون و خطا کنید تا به تعادل مناسبی میان فاصله میزها و تعیین حریم خصوصی هر میز برسید. در نهایت ظرفیت صندلی‌ها و نحوه چیدمان آنها باید با طراحی رستوران شما هماهنگی داشته باشد؛ برای مثال در اغلب رستوران‌های مجلل، میزها به صورت پراکنده قرار می‌گیرند.

نحوه ایجاد فضای ورودی جذاب در طراحی رستوران

یکی از اصلی‌ترین راه‌های جذب مشتری، داشتن فضای ورودی جذاب و چشم‌نواز است. ورودی رستوران باید منحصر به فرد، جذاب و خاص باشد. همچنین نام رستوران باید با فونت و رنگ زیبا در اندازه‌ای نوشته شود که به خوبی از دور قابل شناسایی باشد.

عناصر بکار رفته در قسمت ورودی نیز باید کاملا با سبک دکوراسیون داخلی رستوران هماهنگ باشد. به عنوان مثال، اگر رستوران شما غذای هندی سرو می‌کند، می‌توانید در فضای ورودی از تصاویر رنگارنگ و تزئینی از ادویه‌جات و گیاهان استفاده کنید. اما اگر رستوران دیگری غذای دریایی سرو می‌کند، می‌توان در فضای ورودی آن از تصاویری با مضمون اقیانوس و دریا و رنگ آبی استفاده کرد.

اهمیت نورپردازی در طراحی رستوران

وقتی صحبت از دکوراسیون داخلی رستوران می‌شود، نورپردازی بسیار اهمیت پیدا می‌کند. نورپردازی مناسب در رستوران ترکیبی از نور طبیعی و نور الکتریکی است. علاوه بر این، از آنجایی که رنگهای روشن بر روحیات انسان اثر می‌گذارد، داشتن فضای روشن و دلباز در اولویت است. نورپردازی مناسب می‌تواند نقایص را پنهان کرده و توجهات را به ویژگی‌های جذاب محیط معطوف کند.

اطمینان حاصل کنید که نوع و میزان نور لامپ‌ها و لوسترهای انتخابی متناسب با فضا و رنگ‌های دکوراسیون بوده و در طول روز قابل تنظیم باشند. به عنوان مثال، در هنگام سرو وعده عصرانه برای ایجاد فضای صمیمی و عاشقانه می‌توانید برای نورپردازی محیط از چراغ‌های رومیزی و شمع در یک محیط تاریک بهره ببرید. علاوه بر موارد بالا، نورپردازی اولین چیزی است که احتمالا نظر رهگذران را به خود جلب کرده و آنها را به ورود ترغیب می‌کند.

نحوه انتخاب سرویس چوب

مورد بعدی در طراحی داخلی رستوران انتخاب سرویس چوب مناسب است. سرویس چوب شامل پیشخوان، مبلمان، میز و صندلی می‌شود. علاوه بر ضرورت هماهنگی سبک و رنگ مبلمان با طرح کلی رستوران، لازم است در هنگام خرید به راحتی مبلمان، به قابلیت شستشو و تعمیر آن نیز توجه کنید.

برای ایجاد تنوع در فضای رستوران، در بخشی از محیط می‌توانید از میزهای بزرگ برای نشستن افراد در کنار هم استفاده کنید. با این وجود، لازم است به خواسته‌ها، نیازها و حریم خصوصی مشتری نیز توجه کنید. همچنین در چیدمان مبلمان مسیر رفت و آمد افراد را در نظر گرفته تا مانعی برای حرکت مشتریان و سرو غذا ایجاد نشود.

نحوه انتخاب رنگ طراحی رستوران

رنگ ارتباط مستقیم با روحیه و آرامش چشم افراد داشته و مدت‌های طولانی است که روانشناسان به تاثیر مهم رنگ بر مغز انسان پی برده‌اند. بنابراین از رنگ‌هایی بسیار جیغ، استرس‌آور و کسل‌کننده استفاده نکنید. رنگ انتخابی باید با اندازه فضای داخلی رستوران هماهنگ باشد. برای مثال در رستوران‌های کوچک رنگ‌های تیره و همچنین آیتم‌های طرحدار و شلوغ توصیه نمی‌شود. به طور کلی رنگ‌ها باید با موضوع رستوران و جامعه مشتریان هدف هماهنگ باشند.

ایده‌های انتخاب رنگ با توجه به کانسپت رستوران

  • رستوران‌های گیاهی: رنگ قهوه‌ای چوبی (در تناژ مختلف)، زردهای آفتابی، سبز طبیعی
  • رستوران‌های دریایی: رنگ‌های آبی و اقیانوسی
  • رستوران خانوادگی (به همراه کودک): رنگ‌های پاستلی

اهمیت استفاده از گیاهان در دکوراسیون داخلی رستوران

استفاده از گیاهان در طراحی رستوران

گیاهان در ایجاد فضای آرامش‌بخش و دل‌نشین تاثیر بسزایی داشته و سبب شادابی و آرامش بصری محیط می‌شوند. قبل از خرید حتما به نحوه مراقبت از گیاهان و فضای مناسب نگهداری از آنها توجه کنید. در صورتی که گیاهان درستی انتخاب کنید، می‌توانید از آنها به عنوان راهی آسان و مقرون به‌صرفه برای تکمیل دکوراسیون داخلی رستوران خود بهره ببرید.

پخش موزیک

موسیقی عنصری ضروری در رستوران است. یک موسیقی دلنشین می‌تواند تجربه خوشایند و به‌ یادمانی را برای افرا ایجاد کرده و آنها را برای بیشتر ماندن و سفارشات بیشتر ترغیب کند. توجه داشته باشید که مانند تمام موارد ذکر شده، نوع موزیک انتخابی نیز باید با سبک طراحی رستوران هماهنگ باشد.

به عنوان مثال یک موسیقی محلی هماهنگی بسیار دلنشینی با یک رستوران سنتی دارد. کیفیت صدای موسیقی نکته مهمی است که باید به آن توجه کنید. بجای استفاده از بلندگو، بهتر است یک سیستم استریو نصب کنید؛ تا موسیقی ملایم را به طور هماهنگ از نقاط مختلف رستوران پخش کند.

تحقیقات نشان داده‌اند که موسیقی پس‌زمینه نه تنها برای افزایش اشتهای مشتری و بهبود تصویر رستوران موثر است؛ بلکه به بهبود روحیه کارکنان نیز کمک می‌کند.

عطر و بوی فضای رستوران

حس بویایی انسان بسیار قوی‌تر از آن است که بسیاری از افراد تصور می‌کنند. تاثیر عطر و بوی مطبوع فضا بر بهبود تجربه مشتری شگفت‌انگیز است. رایحه‌های مناسب خاطرات خوبی را از تجربیات گذشته افراد بازآفرینی کرده و سبب افزایش اشتهای فرد می‌شود.

نحوه طراحی کف پوش رستوران

کفپوش نیز مانند سایر قسمت‌های طراحی دکوراسیون رستوران اهمیت دارد. برای انتخاب کفپوش رستوران گزینه‌های زیادی وجود دارد، اما قبل از خرید باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

امنیت کفپوش رستوران

در انتخاب کفپوش باید توجه داشته باشید که کفپوش انتخابی لغزنده نباشد. بنابراین استفاده از یک پوشش ضد لغزش اهمیت پیدا می‌کند.

صدای کفپوش رستوران

سر و صدا از مشکلات رایج در رستوران‌ها است. بنابراین، باید از کفپوش‌هایی استفاده کنید که بتوانند صدا را جذب کرده و یا حداقل کم کنند. برای کاهش آلودگی صدا می‌توانید از پنل‌های تعدیل صدا در سقف و دیوار استفاده کنید.

ماندگاری کفپوش رستوران

به دلیل این که کفپوش رستوران در معرض تردد قرار دارد، به سرعت دچار سایش و فرسودگی می‌شود. برای جلوگیری از تعویض مداوم کفپوش‌ها؛ کفپوش‌های بادوام مانند کفپوش‌های چوبی را در نظر داشته باشید؛ چراکه علاوه بر مقاومت بالا ظاهری زیبایی هم دارند.

تعمیر و نگهداری کفپوش رستوران

ریختن غذا و نوشیدنی در کف رستوران بسیار عادی است، بنابراین، باید از کفپوشی استفاده کنید که نگهداری راحتی داشته و به راحتی تمیز می‌شوند. با اینکه فرش کفپوش جذابی بشمار می‌آید اما تمیز کردن آن دشوار است. از طرفی با وجود اینکه تمیز کردن کفپوش چوب راحت‌ است اما برای حفظ زیبایی نیازمند واکس و پولیش منظم است.

هزینه کفپوش رستوران

خوشبختانه گزینه‌های مقرون به‌صرفه زیادی برای کفپوش رستوران‌ها وجود دارد. برای مثال می‌توانید از میان وینیل لوکس، فرش، لمینت، انواع چوب‌ها انتخاب کنید.

نحوه طراحی سقف در رستوران

معمولا تزئین و طراحی سقف اختیاری بوده و تمام رستوران‌داران به آن اهمیت نمی‌دهند؛ چراکه اصولا قرار نیست مشتری به سقف خیره شود. اما این تصور کاملا اشتباه بوده و تزئین سقف برای طراحی داخلی رستوران ضروری است. طراحان داخلی بر این عقیده هستند که صاحبان رستوران باید دو مورد را در نظر داشته باشند:

  • استفاده از حداکثر فضای سقف به منظور بزرگتر دیده شدن محیط؛ در هر صورت طراحی سقف باید با سایر قسمت‌های رستوران هماهنگ باشد.
  • طراحی خاص سقف را در یکی از نقاط اصلی رستوران انجام دهید. اما از نظر استراتژیک طراحی آن باید به گونه‌ای باشد که گویی ادامه طراحی سایر نقاط رستوران است.

نحوه طراحی دیوار رستوران

طراحی دیوار به ویژه در رستوران‌های مدرن به تکمیل طراحی داخلی رستوران شما کمک می‌کند. به عنوان مثال یکی از دیوارها را در نظر گرفته و با استفاده از تابلو نقاشی، کاغذ دیواری جذاب یا آثار دست‌ساز تزئین کنید. سبک و رنگ کاغذ دیواری یا نقاشی استفاده شده باید با سایر اجزای دکوراسیون رستوران کاملا هماهنگ باشد.

ویژگی‌های سرویس بهداشتی رستوران

در طول طراحی داخلی یک رستوران، اغلب افراد از سرویس بهداشتی غافل می‌شوند. اما سرویس بهداشتی یکی از مهم‌ترین بخش‌های کسب‌و‌کار رستوران‌داران است. چراکه معمولا مشتریان قبل و بعد از سرو غذا از سرویس بهداشتی استفاده می‌کنند، بنابراین، بهتر است با یک فضای ترسناک مواجه نشوند. سرویس بهداشتی نه‌تنها باید تمیز؛ بلکه باید به اندازه مناسب روشن، جادار و خوش بو نیز باشد.

ویژگی‌های آشپزخانه رستوران

آشپزخانه قلب رستوران شما است به همین خاطر باید توجه ویژه‌ای به طراحی آن داشته باشید. برای جلب اعتماد مشتریان بهتر است برای آشپزخانه از طراحی‌های باز با در و پنجره‌های شیشه‌ای استفاده کنید. به گونه‌ای که مشتریان بتوانند آشپزخانه و نحوه طبخ غذا را از دور مشاهده کنند.

آشپزخانه هم مانند سایر بخش‌های رستوران باید نورپردازی و تهویه مناسب باشد و همچنین کارکنان بتوانند به راحتی جابه‌جا شده و فضای خوبی برای آشپزی داشته باشند.

اهمیت سیستم تهویه در طراحی رستوران

نکته مهمی که در طراحی رستوران باید در نظر بگیرد سیستم تهویه مطبوع آن است. آشپزخانه رستوران، گرما، دود و بوی زیادی را آزاد کرده و ممکن است فضای سالن غذاخوری را تحت تاثیر قرار دهد. برای جلوگیری از این وضعیت نه‌تنها آشپزخانه، بلکه تمام رستوران باید به سیستم تهویه مجهز باشد. همچنین سیستم گرمایش و سرمایشی مناسب سبب می‌شود تا مشتری تجربه بهتری داشته باشد.

نتیجه‌گیری

با توجه به مطالب ذکر شده می‌توانید سبک طراحی رستوران خود را انتخاب کرده و در همان چارچوب، اقدامات لازم برای اجرای طراحی داخلی رستوران را انجام دهید. توجه داشته باشید که تمام مولفه‌ها از نورپردازی، رنگ و سرویس چوب گرفته تا سرویس بهداشتی و سقف؛ همگی در اجرای یک طراحی مناسب اهمیت دارند.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط