مدیریت رستوران داری
مدیریت رستوران موضوعی است که بیش از هر چیز به بهینه سازی و افزایش کارایی عملکردهای روزانه رستوران می پردازد؛ و به عنوان مدیر رستوران، این شما هستید که با کنترل وظایف پرسنل و بررسی فرایندها برای این بهینه سازی ها برنامه ریزی کرده و تصمیم می گیرید. تصمیم های شما روی همه بخش های رستوران تاثیر می گذارد. از کیفیت غذا گرفته تا فضای رستورانی که در آن مشغول به کار هستید.
برنامهریزی مدیریت رستوران یک فرآیند اساسی در موفقیت این نوع تجارت است. این برنامهریزی شامل مدیریت منابع انسانی، مواد و تجهیزات، مالی و زمان میشود. در این برنامهریزی، مدیران رستوران باید دریابند که چگونه منابع انسانی را بهینه مدیریت کنند تا خدمات مشتریان بهتری ارائه دهند.
اصول و قواعد رستوران داری
رستوران داری یک کسب و کار چالش برانگیز است که نیاز به مهارت و دانش زیادی دارد. در این مقاله، 15 نکته مهم مدیریت رستوران را به شما آموزش می دهیم تا بتوانید رستوران خود را با موفقیت مدیریت کنید
چه تازه کار باشید و چه فردی با سالها تجربه رستوران داری، رعایت این نکات می تواند کیفیت کار شما در مدیریت رستوران را به شدت افزایش دهد.
مدیر رستوران همیشه انرژی مثبت دارد
انرژی مثبت شما به میزان قابل توجهی روی فضای داخلی رستوران تاثیر می گذارد. به صورتی که حتی مشتریان هم آن را حس می کنند. برعکس ، اگر مدیر روحیه و انرژی منفی داشته باشد ، بر روی کارکنان تاثیر می گذارد و این انرژی به مشتریان نیز منتقل می شود. این اتفاق در نهایت باعث می شود مشتریان شما با یک خاطره بد رستوران را ترک کنند. و این تجربه بد مشتری اعتبار رستوران را به خطر می اندازد. به عنوان یک مدیر رستوران، همواره سعی کنید انرژی مثبت زیادی داشته باشید و این را به همه کارکنان خود منتقل کنید. شاید در ابتدا ساده نباشد اما هرچه بیشتر برای حضور در رستوران و کار کردن شور و شوق داشته باشید این انرژی به همه کارکنان هم می رسد و نتایج بهتری کسب می کنید.
همیشه مشتری را در اولویت قرار دهید
کلید موفقیت در رستوران داری یک چیز است : ” همیشه حق با مشتری است”. بنابراین، مهم است که همیشه مشتری را در اولویت قرار دهید. این بدان معناست که باید به شکایات مشتریان به دقت گوش دهید و تلاش کنید تا مشکلات آنها را به بهترین شکل ممکن حل کنید.
حتی اگر با شکایت مشتری موافق نیستید، باز هم باید حق را به او بدهید. این کار به مشتری نشان می دهد که شما به او اهمیت می دهید و می خواهید مشکل او را حل کنید.
در اینجا چند نکته برای رسیدگی به شکایات مشتری آورده شده است:
- به مشتری اجازه دهید صحبت کند. قبل از اینکه هر کاری انجام دهید، به دقت به شکایت مشتری گوش دهید.
- با مشتری همدلی کنید. سعی کنید از دیدگاه مشتری به موضوع نگاه کنید.
- حق را به مشتری بدهید، حتی اگر با او موافق نیستید. این کار به مشتری نشان می دهد که شما به او احترام می گذارید.
- تلاش کنید تا مشکل را به بهترین شکل ممکن حل کنید. اگر می توانید، فوراً مشکل را حل کنید. اگر نمی توانید، به مشتری قول دهید که در اسرع وقت مشکل را حل خواهید کرد.
با پیروی از این نکات، می توانید به افزایش رضایت مشتری و بهبود تجربه مشتری در رستوران خود کمک کنید.
با کارکنان شفاف باشید
از گارسن گرفته تا کارکنان آشپزخانه، همه افراد مشغول به کار در رستوران باید در موقعیت شغلی خود بهترین عملکرد را داشته باشند. در این بین، نقش مدیریت رستوران نیز برای اعلام وظایف کاری کارکنان رستوران بسیار اهمیت دارد. قوانین مربوط به کار، ساعت کاری، حقوق و دستمزد، پاداش و مزایا، نحوه دریافت انعام و … باید در همان روزهای ابتدایی شروع کار شفاف سازی شود.
شفافیت یکی از مهمترین نکات در مدیریت رستوران است. کارشناسان، شفاف بودن با کارکنان را اصل اساسی رستوران داری در قرن 21 می دانند. کارمندان و کارکنان اینزمانه به طور ویژه می خواهند بدانند چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است. بخصوص کارکنان جوانی که در اینترنت حضور دارند و بازخورد مشتریان را در آن جا می بینند. اگر بتوانید با کارکنان خود شفاف باشید و اتفاقات رستوران را با آن ها در میان بگذارید، موفقیت خود را تضمین کرده اید. در این شرایط کارکنان ارق کاری بیشتری دارند و در کارهای گروهی بیشتری شرکت می کنند. همین امروز شروع کنید. یک جلسه برگزار کنید و کارکنان خود را از اتفاقات رستوران، تا جایی که ممکن است با خبر کنید.
آموزش پرسنل را جدی بگیرید
lightspeed توصیه می کند برای آنکه یک مدیر رستوران موفق باشید، باید پرسنل خود را با آخرین چالشهای شغل خودشان آشنا کنید. تمام افراد رستوران از جمله کسانی که در آشپزخانه کار میکنند و حتی سالندار، باید مدام در حوزه کاری خود آموزش ببیند تا قابلیت برطرفکردن چالشهای کاری را داشته باشند.
این آموزش نهتنها برای پرسنل، بلکه برای خود رستوران و مدیر هم مفید خواهد بود، زیرا اگر پرسنل دانش بالایی در کار خود داشته باشند، آن را به بهترین شکل انجام میدهند. به این طریق کیفیت رستوران بالاتر میرود و موجب جذب مشتریان جدید و دائمی کردن آنها میشود.
برای اینکار میتوانید افراد متخصص هر حوزه را برای پرسنل خود بیاورید تا نکات مهمی را برای آنها بازگو کنند. علاوهبر آن با پکیج های آموزشی و کتابهای مخصوص، به افزایش دانش و موفقیت در آنها کمک کنید.
به کارکنانتان مسئولیت بدهید
در بیشتر روزها شما امور زیادی را باید به عهده بگیرید و به صورت کارآمد آن ها را مدیریت کنید. حال اگر به دلیل کمبود وقت یا نداشتن انرژی نتوانید آن ها را انجام دهید چه؟ اینجاست که اهمیت نمایندگی دادن به کارکنان نمایان می شود. از واگذاری کارهای کوچک و نه چندان مهم به مسئولان بخش های مختلف شروع کنید. اگر مشاهده کردید که کارها به درستی در حال انجام هستند وظایف بزرگتر و سنگین تر را نیز به آن ها بسپارید. این کار به شما کمک می کند تا زمان و انرژی خود را به انجام امور اصلی تر اختصاص دهید.
از دیگر مزیت های این کار، این است که کارکنان به صورت نزدیک تر خود را درگیر مسائل رستوران می بینند و این فضا را از آن خود می دانند. این اتفاق احساس مسئولیت را در آن ها بیشتر می کند.
اگر پرسنل شما فقط برای کارکردن به رستوران بیایند، انگیزه کافی برای انجامدادن کارها و پیشرفت در شغل خود را از دست خواهند داد. یکی از نکتههای مهم مدیریتی، ایجاد انگیزه کافی برای پرسنل است. شما میتوانید با تفویض اختیار، افزایش حقوق، پاداش، برنامههای تفریحی و برقراری فضای دوستانه در رستوران، انگیزه کافی را برای کارکنان ایجاد کنید. اگر در کارکنان انگیزه کافی وجود داشته باشد، کار خود را با عشق و علاقه بیشتری انجام میدهند. بنابراین، ایجاد شور و انگیزه در پرسنل و کارکنان رستوران خود را جدی بگیرید تا هم انتظاراتی که از آنها دارید به موقع و درست انجام شود و هم به تدریج شاهد پیشرفت رستوران خود باشید.
مقابل اشتباهات پاسخگو باشید
همه ما اشتباه می کنیم و این بخشی از زندگی همه انسان هاست. اینکه شما مدیر رستوران هستید به این معنی نیست که از هرگونه خطا و اشتباه در امان هستید. اگر شما به عنوان مدیر اشتباهات خود را پذیرا باشید، کارکنانتان نیز یاد می گیرید به اشتباهات خود اعتراف کنند و اینگونه سریع تر می توانید برای حل آن ها اقدام کنید.
در طول جلساتی که با کارکنان رستوران برگزار می کنید به این مساله اشاره کنید و اگر اشتباهی از شما سر زده است در این جلسات آن را توضیح دهید. حتی ممکن است بابت اشتباهی که کردید عذرخواهی کنید و از این طریق در رستوران خود فرهنگسازی می کنید تا همه کارکنان یاد بگیرند که اشتباهاتشان را بپذیرند.
تبدیل شدن به یک مدل ثبات و پایدار برای کارکنان
کسب و کار رستوران داری ذاتا می تواند به عنوان یک شغل ناپایدار و دایما در حال تغییر باشد. در عرصه رستوران داری بسیار مرسوم است که امروز شما با فردا کاملا فرق دارد. و هیچ تضمینی نیست که آینده همین گونه باشد.
با همه این توضیحات شما اگر شما بتوانید در اصول مدیریتی خود ثبات و پایداری را نشان دهید، کارکنان هم می دانند که باید خود را با تغییرات کار سازگار کنند. برای رسیدن به این هدف راه های ارتباطی را همیشه باز بگذارید و روی انتظارات خود استوار باشید.
نوآور باشید
شاید در نگاه اول در رستوران داری نوآوری معنی نداشته باشد. با این وجود باید باور داشته باشید که رستوران شما می تواند قلب نوآوری های فراوانی باشد. بحث های فروش، چرخه تامین یا سیستم های حسابداری از جمله بخش هایی محسوب می شوند که نوآوری در آن ها شکل می گیرد.
به عنوان مثال، طی چند وقت اخیر اپلیکیشن های مدیریت رستوران به بازار آمده است تا شما بتوانید به عنوان مدیر رستوران در هرجایی و زمانی مدیریت رستوران خود را انجام دهید. این نوآوری ها در صنعت نرم افزار مدیریت رستوران نیز به وقوع پیوسته است.
برای مدیریت رستوران برنامه داشته باشید
برای آنکه رستوران خود را به بهترین شکل مدیریت کنید، اهمیت زیادی دارد که برای آینده برنامه ریزی داشته باشید. نیازها و مشکلات خود را پیش بینی کنید. این کار باعث می شود اگر مشکلی پیش آمد بدون هر گونه استرس و نگرانی آن را برطرف کنید.
سعی کنید یک لیست از کارهایی که می بایست طی چند ماه آینده در رستوران شما باید انجام شود را در اختیار داشته باشید. برحسب اهمیت، اولویت ها را مشخص کنید. انجام این کار ممکن است وقت گیر به نظر برسد، اما با راهکارهای ساده ای مثل استفاده از یک نرم افزار رستورانی می توانید در وقت صرفه جویی کنید و این زمان را صرف برنامه ریزی کنید.
از دیگر وظایفی که مدیران برعهده دارند این است که باید مواد و تجهیزات را به موقع بخرند تا کیفیت غذاها حفظ شود. از طرفی، مالیات و هزینهها را در پیش دارند که با کنترل صحیح، میتواند به سودآوری رستوران منجر شود. علاوهبر آن زمانبندی مناسبی برای فعالیتها و خدمات تعیین کنند تا به مشتریان در زمان موردنظر خدمات لازم را ارائه دهند.
برنامهریزی مدیریت یک رستوران تأثیر مستقیمی بر تجربه مشتریان و موفقیت کسبوکار دارد و بهعنوان یک ابزار حیاتی برای مدیریت رستوران تلقی میشود.
منو رستوران را دائما آپدیت کنید
افراد با سلیقههای بسیار متفاوتی به رستوران برای صرف غذا مراجعه میکنند. اگر منو رستوران به اندازه کافی تنوع غذایی نداشته باشد، احتمال دارد افراد نتوانند غذای موردعلاقه خود را سفارش دهند. علاوهبر آن ارائه منوی متنوع و جذاب با تنوع غذاها و نوشیدنیها برای جلب مشتریان جدید و حفظ مشتریان قدیمی بسیار مهم است.
شما میتوانید با قراردادن انواع نوشیدنی، پیش غذا، دسر و غذاهای اصلی، بهعنوان مدیریت رستوران انتظارات مشتریان را برآورده کنید. پیشنهاد میشود در منوی غذای اصلی، غذاهای گیاهی، دریایی و گوشتی را داشته باشید.
همچنین قیمت غذاها با توجه به شرایط ایران همیشه در حال تغییر است و هزینه مدیریت رستوران هم عوض می شود. بنابراین نکته مهم این است که منوی رستوران و قیمت های درج شده در آن، با شرایط تغییر کند تا همواره کسب و کار پر سودی داشته باشید. منو دیجیتال به شما کمک می کند به راحتی منوی خود را به روز کنید و همچنین منوی زیبا تری داشته باشید.
برای پیشرفت رستوران خود ریسک مالی کنید
راه اندازی رستوران، یک ریسک محسوب میشود، زیرا ممکن است رستوران به سوددهی نرسد و موجب ضرر شود. اما رستورانهای زیادی هم با مدیریت اصولی به سوددهی رسیدند و شناختهشده هستند. ولی بسیاری از مدیران رستورانها، هنگامیکه به یک درآمد مطلوبی میرسند، به همان مقدار قانع میشوند. اینگونه دیگر برای پیشرفت کار خود ریسک نمیکنند.
اما در مدیریت رستوران برای پیشرفت، باید هزینه و ریسک کرد و اینکار باید با برنامه انجام شود. چراکه اگر بدون برنامه و مدیریت به فکر پیشرفت باشید، احتمال بسیار زیاد ضرر خواهید کرد. در صورتیکه میخواهید درآمد بیشتری داشته باشید، برای پیشرفت رستوران خود باید بهصورت اصولی خرج کنید. در واقع اینکار حتی بهعنوان سرمایهگذاری هم محسوب میشود.
از روشهای مختلف برای تبلیغات رستوران استفاده کنید
یکی از وظایف حیاتی در زمینه مدیریت رستوران، مدیریت تبلیغات آن است. در حوزه رستوران، برندهای بسیار معتبری در میان مردم شناختهشده هستند. یکی از مهمترین دلایل معروفشدن این رستورانها، بازاریابی قوی آنها محسوب میشود. تبلیغات رستوران، انواع مختلف رسانهها را در بر میگیرد، از آگهیهای روزنامهها گرفته تا تبلیغات در رسانهها و شبکههای اجتماعی. اگر شما هم بهعنوان مدیر رستوران میخواهید در حوزه کاری خود قوی ظاهر شوید، باید تبلیغات رستوران خود را مخصوصا بهصورت دیجیتالی جدی بگیرید. برای بازاریابی رستوران موارد زیر اهمیت دارد:
- طراحی نرم افزار حسابداری رستوران. برای ثبت اطلاعات فروش رستوران و کنترل موجودی انبار در رستوران ها و همچنین گزارش گیری مرتب از فروش رستوران و اجرای کمپین های تبلیغاتی مانند کمپین تخفیفی به نرم افزار رستوران احتیاج است.
- طراحی سایت و سئوکردن آن
- ساخت پیج در شبکههای اجتماعی. شبکههای اجتماعی به عنوان بهترین و ارزانترین وسیله برای تبلیغات رستورانها محسوب میشوند. داشتن یک استراتژی قوی برای حضور درخشان در شبکههای اجتماعی، به ویژه اینستاگرام، برای رستورانها، کافیشاپها، فستفودها و کسبوکارهای مشابه، اهمیت بسیار زیادی دارد.
اگر شما در این موارد موفق ظاهر شوید، قطعا مشتریان جدید بسیار زیادی کسب خواهید کرد. اما حوزه دیجیتال مارکتینگ و ساخت نرم افزار رستوران، یک کار تخصصی است. بههمین دلیل باید اینکار را به افراد متخصص بسپارید. زیرا افرادی که در این زمینه تجربه ندارند، نمیتوانند در حوزه تبلیغات با دیگر رستورانها رقابت کنند و احتمال شکست پروژه مارکتینگ شما زیاد خواهد بود.
راههای رقابت سالم را یاد بگیرید
یکی از نکات مهم برای مدیریت رستوران، رقابتکردن با رستورانهای دیگر است. برای پیشرفت در کسبوکار خود، باید راههای رقابت سالم را یاد بگیرید و از آنها استفاده کنید. بهترین راه برای رقابت، پیشرفت و بهبود رستوران خود شما در نظر گرفته میشود.
شما با ارائه غذا با کیفیت بالا و قیمت مناسب، دکوراسیون سالن جذاب، بازاریابی قوی، بهکارگیری پرسنل مجرب، رفتار خوب و حفظ رضایت مشتری، میتوانید از رقیبهای خود پیشی بگیرید و نام خود را در این حوزه درخشانتر کنید. درواقع، زمانی که بهعنوان یک مدیر ستوران حرفهای بر روی کار و هدف اصلی خود تمرکز کنید و روزبهروز برای تحقق آن تلاش لازم را داشته باشید، متوجه رشد و پیشرفت کسبوکار خود خواهید شد.
کار در کسب و کار
به عنوان مدیر رستوران باید مانند همه کارکنان رستوران کار کنید. به صورت عملی درگیر اتفاقات رستوران باشید. این مساله یکی از مهمترین وظایف مدیر رستوران است. دقت کنید که درگیر رستوران بودن با کار کردن فیزیکی در رستوران متفاوت است. در این حالت باید دائما سرحال و کارآمد و سرزنده باشید. همه زمان خود را به کسب و کارتان اختصاص دهید تا همیشه با به روز ترین اصول رستوران داری، بازاریابی، تکنولوژی ها، نرم افزارهای رستورانی، نحوه مشتری مداری و… آشنا باشید.
چالشهای مدیریت رستوران را بشناسید
برای هر شغلی، مدیریت آن با برخی از چالشها روبهرو میشود. مدیران رستورانها هم چالشهای مخصوص به خود را دارند. اگر مدیران رستورانها چالشها و سختیهای این کار را ندانند، در صورت بروز این چالشها آمادگی و توانایی رفعکردن آنها را نخواهند داشت.
این موضوع موجب بروز مشکلات بسیار زیادی میشود. بههمین دلیل شما باید چالش های مدیریت رستوران را بشناسید و آماده برطرفکردن آنها باشید. مهمترین این چالشهایی که posist به آن اشاره کرده است:
- حفظ کیفیت غذا
- مدیریت هزینه ها
- رعایت قوانین و مقررات
- شناسایی نیاز مشتریان
- ارتباط داشتن با کارکنان
- بروز نگه داشتن رستوران
- تامین نیازها به موقع
مدیریت رستوران برای هر یک از موارد بالا مسئولان جایگزینی را برای خود انتخاب میکند. اما باید نظارت مستقیم بر آنها داشته باشد.
سوالات متداول:
مهم ترین نکته مدیریت رستوران چیست؟
مهم ترین نکته مدیریت رستوران، مشتری مداری است. شما باید همیشه به نیازهای مشتریان خود توجه کنید و تلاش کنید تا تجربه ای عالی برای آنها فراهم کنید.
چگونه می توانم یک رستوران موفق راه اندازی کنم؟
راه اندازی یک رستوران موفق نیاز به برنامه ریزی دقیق و تلاش زیادی دارد. شما باید یک برنامه تجاری جامع تهیه کنید، یک مکان مناسب پیدا کنید، تیم مناسبی استخدام کنید و یک منوی جذاب ارائه دهید.
چگونه می توانم رستوران خود را رشد دهم؟
برای رشد رستوران خود، باید روی بازاریابی و تبلیغات سرمایه گذاری کنید. همچنین، باید به دنبال راه هایی برای بهبود کیفیت غذا و خدمات خود باشید.
چگونه می توانم از رستوران خود محافظت کنم؟
برای محافظت از رستوران خود، باید بیمه مناسب داشته باشید و از قوانین و مقررات مربوط به کسب و کار غذایی آگاه باشید. همچنین، باید از سیستم های امنیتی برای محافظت از اموال خود استفاده کنید.
جمع بندی
مدیریت رستوران، یک کار چالش برانگیز است. برای اینکه یک مدیر کارآمد و موفق باشید، باید نکات مهم مدیریتی این حوزه را بشناسید. اگر به چالشها و نکات مدیریت توجه نداشته باشید، با مشکلات سختی مواجه خواهید شد و امکان آنکه رستوران موفقی نداشته باشید بسیار زیاد خواهد بود. یک مدیر رستوران موفق باید چالشهای این کار را از قبل دریابد و بتواند اینکار را به خوبی نظارت کند. ضمن آنکه در زمان مشکلات باید راهحلی منطقی داشته باشد. علاوهبر این موارد باید در راستای رشد رستوران خود، دائما به فکر پیشرفت رستوران و پرسنل باشد.
ادامه دارد…