راهنمای کامل استخدام و مدیریت کارکنان رستوران

راهنمای کامل استخدام و مدیریت کارکنان رستوران

راهنمای مطالعه

زمان مطالعه: 6 دقیقه

انتخاب و استخدام هوشمندانه نیروی کار در هر کسب و کاری از فاکتورهای مهم موفقیت آن است. از آنجاییکه کارکنان یک رستوران قلب تپنده آن محسوب می­شوند، این موضوع در گزینش نیروی کار و البته مدیریت صحیح آنها در این حوزه کاری اهمیت بیشتری دارد.

اگر شما به تازگی صاحب یک رستوران شده ­اید و یا مدیریت آن را به عهده گرفته ­اید، انتخاب و استخدام پرسنل کارآمد، یکی از چالش­های پیش روی شما است. اما نگران نباشد؛ چرا که ما فرآیند استخدام پرسنل رستورانی را در ۹ قدم به شما آموزش می­دهیم:

قدم اول؛ زیرساخت­ها

شما باید قبل از اقدام به استخدام پرسنل، ساختمان رستوران­تان را خریداری کنید و یا آن را طبق سلیقه و خواسته­های خود بسازید، کلیه لوازم و تجهیزات مورد نیاز را در آن قرار دهید، شرایط و ضروریات مورد نیاز کارکنان خود را فراهم کنید و حتی منوی رستوران­تان را به دقت بنویسید.

پس از این­که رستوران به طور کامل آماده شد، می­توانید بر اساس شرایط و رویکرد رستوران خود، اقدام به گزینش و استخدام نیروی کار کنید.

موضوع دیگری که در قدم اول باید مد نظر بگیرید، قوانین اداره کار است. در واقع این قوانین برای حفاظت از نیروی کار و جلوگیری از اخراج بی دلیل و یا هر گونه اجحاف در حقوق آنها ایجاد شده­اند.

شما به عنوان کارفرما باید استانداردهای لازم جهت استخدام نیروی کار و همچنین شرایط و بسترهای حقوقی، امنیتی و بحث حفظ سلامت را برای آنها فراهم کنید.

قدم دوم؛ رایج­ترین عناوین شغلی در رستوران

هر رستورانی بر اساس بزرگی می­تواند از ده تا ده­ها نفر پرسنل داشته باشد. کاری که شما باید برای برداشتن این قدم مهم بردارید، تهیه یک لیست از عناوین شغلی مورد نیاز رستوران خود بر اساس اولویت است.

مشاغل رستورانی در سه بخش عمده دسته­بندی می­شوند: کارکنان جلوی رستوران، کارکنان پشت رستوران و مدیران

کارکنان جلوی رستوران؛این دسته شامل مشاغلی می­باشند، که در ارتباط مستقیم با مشتری­ها هستند. برای مثال؛ مدیر سالن، میزبان، گارسون، صندوق­دار، مسئول میز جزء مشاغل در صحنه در یک رستوران محسوب می­شوند.

کارکنان پشت رستوران؛ این دسته شامل مشاغلی می­باشند، که در ارتباط مستقیم با مشتری­ها نیستند و به طور کلی توسط مشتری­ها دیده نمی­شوند. از مشاغل پشت صحنه در یک رستوران می­توان به؛ سرآشپز، آشپز، کمک آشپز، مسئول خرید، ظرف­شور و نظافتچی اشاره کرد.

مدیریت؛ مدیران یک رستوران معمولاْ در بخش­­های مختلف یک رستوران در رفت و آمدند. مدیر کل، مدیر شیفت، دستیار مدیر کل و حسابدار از عناوین مدیریتی یک رستوران محسوب می­شوند.

در ادامه به شرح وظایف بعضی از عناوین شغلی یک رستوران می­پردازیم:

مدیر کل؛ اگر قصد دارید یک مدیر برای رستوران خود استخدام کنید، یا یکی از کارکنانتان را به پست مدیریت ارتقاء دهید، حواستان باشد که این یک عنوان شغلی منحصر به فرد و بسیار مهم است. این شخص باید صلاحیت لازم برای مدیریت یک رستوران و کارکنان را داشته باشد، چرا که تصمیم گیری نهایی در خیلی از امور توسط این شخص صورت می­گیرد. داشتن تخصص در زمینه مدیرت رستوران، مدیریت نیروی کار و مهارت­های روابط عمومی با کارکنان و حتی مشتریان از حداقل ملزومات یک مدیر رستوران خوب است.

دستیار مدیر کل؛ این فرد معمولاْ اموری را که مدیر کل وقت انجامشان را ندارد، به سرانجام می­رساند. داشتن تجربه سه تا پنج ساله دستیاری در رستوران، دانش رستوران داری، مهارت بالای مدیریت و سازمان­دهی، تجربه مدیریت نیروی انسانی و مهارت­های روابط عمومی از ملزومات یک دستیار مدیر خوب است.

سرآشپز؛ سرآشپز در واقع منوی هر روزه رستوران را تعیین می­کند، دستورات لازم جهت تهیه مواد اولیه هر روز را ارائه می­دهد و مدیریت کارکنان آشپزخانه را به عهده دارد. این فرد باید تجربه بالایی در آشپزی، مدیریت آشپزها و کارکنان بخش آشپزخانه داشته باشد. همچنین ذوق و تبحر کافی در انتخاب بهترین منو جهت رونق کسب و کار یک رستوران از ملزومات یک سرآشپز خوب بودن است.

میزبان؛ در هر رستوران، اولین شخصی که مشتری با آن روبرو می­شود میزبان است. این شخص که به مشتریان خوش­آمد می­گوید و آنها را در بهترین بخش رستوران متناسب با تعداد نفرات و وضعیت رزرو قرا می­دهد، باید موجه و خوش ظاهر باشد تا تأثیر خوبی بر مشتری بگذارد.

گارسون؛ گارسون در واقع بیشترین ارتباط را با مشتری دارد. حداقل ملزومات یک گارسون خوب داشتن مهارت­های روابط عمومی بالا، ظاهر تمیز و مرتب و همچنین مهارت در سرو غذا و نوشیدنی است.

مسئول میز؛ این فرد در واقع مسئول تمیز کردن میز­ها و به طور کل رسیدگی به امور میزهاست. یک مسئول میز خوب باید حواسش به همه میزها باشد که به محض خالی شدن آنها را تمیز کرده و همچنین در صورت اتمام دستمال، نمک و فلفل، سس و یا ظرف تمیز آنها را به سرعت شارژ کند.

صندوق دار؛ صندوق دار باید مؤدب، موجه و با دقت باشد. صندوق دار باید حواسش به سفارشات و حساب و کتاب هر میز باشد و این موضوع نیازمند سواد و دقت بالا است.  همچنین باید صندوقدار شما بر نرم افزاری که استفاده می کنید مسلط باشد و به عنوان مثال در یک کافی شاپ، باید اطلاعات خوبی از نرم افزار کافی شاپ مجموعه داشته باشد.

قدم سوم؛ چگونه بهترین افراد را برای کار در رستوران خود پیدا کنیم؟

شما باید به عنوان صاحب یا مدیر یک رستوران در انجام این مرحله دقت و هوشمندی فراوانی به خرج بدهید. استخدام یک نیروی ناکارآمد یا غیرموجه نه تنها رتبه­ رستوران شما را پایین می­آورد، بلکه ممکن است فضا و صمیمیت موجود در بین کارکنان را نیز از بین ببرد.

اولین قدم در استخدام بهترین گزینه، نوشتن شرح وظایف برای هر عنوان شغلی است. این موضوع به متقاضیان کمک می­کند، شرایط کاری را با توانایی­های خود بسنجند. یک شرح وظایف خوب همچنین دورنمایی از بهترین گزینه برای استخدام را به شما می­دهد.

قدم چهارم؛ مصاحبه با متقاضیان

با اینکه رزومه کتبی اطلاعات کاملی در مورد سطح تحصیلات و سابقه کار هر متقاضی به شما ارائه می­دهد، اما برای استخدام یک فرد کافی نیست. با مصاحبه حضوری شما می­توانید تا حدودی با رفتار، عادت­ها و به طور کل وجنات یک شخص آشنا شوید. قبل از اینکه سؤالات مصاحبه را آماد کنید، با تیم مدیریت رستوران در مورد اینکه شخص ایده­آلتان برای هر عنوان شغلی چه ویژگی­هایی باید داشته باشد به توافق برسید.

قدم پنجم؛ چگونه کارکنان جدید را روی غلطک بیندازیم؟

چیزی که در این مرحله اهمیت دارد، رعایت اعتدال بین ارائه اطلاعت و مطالب آموزشی مناسب به کارکنان جدید و دادن فرصت برای یادگیری و اعمال آن توسط آنان است.

در روز اول کاری هر فرد جدید، یک جلسه معارفه و خوش آمد گویی کوتاه برای او ترتیب دهید و یکی از کارکنان قدیمی­تر را مسئول آموزش این نیروی کار جدید قرار دهید.

قدم ششم؛ رستوران شما چه دوره­های آموزشی نیاز دارد؟

آموزش کارکنان یک گام اساسی در مدیریت نیروی کار است. اما خیلی رستوران­ها هنوز نمی­توانند کارکنان خود را به یادگیری مهارت­های جدید علاقمند کنند.

کارکنان جدید صبر کمتری در یادگیری دارند، آنها ممکن است در طول آموزش بارها تلفن همراه خود را چک کنند و نتوانند ویدئوهای بیشتر از پنج دقیقه را تماشا کنند. در واقع شما فرصت کمی برای جلب نظر کارکنانتان و ارائه مطالب آموزشی به آنها دارید.

یک راه برای برطرف کردن این مشکل، ارائه اطلاعات و مطالب آموزشی با روش­های مدرن مثل ساختن ویدئوهای کوتاه و جذاب، ارائه اطلاعات به صورت عناوین نه شرحیات و در دسترس بودن اطلاعات و مبانی آموزشی به صورت آنلاین و در هر لحظه از شبانه روز است.

قدم هفتم؛ چگونه برای کارکنان خود، لیست کاری تهیه کنیم؟

در گذشته این لیست­ها به صورت دستی یا نهایتاْ کاغذ چاپ شده در اختیار کارکنان قرار می­گرفت. اما در دنیای مدرن امروز بهترین گزینه استفاده صفحات کاری یا worksheet  نرم افزار اکسل است.

البته در وبسایت­های گوناگون نمونه خام این ورکشیت­ها یافت می­شود. شما می­توانید ورکشیت مورد نظر خود را دانلود کرده و بر حسب مطالبات خود، برای هر یک از عناوین شغلی به طور جداگانه یک صفحه کاری تهیه کرده و در اختیار کارکنان قرار دهید.

قدم هشتم؛ چگونه حقوق کارکنان خود را پرداخت کنیم؟

بهترین روش برای پرداخت حقوق کارکنان در هر کسب و کاری واریز وجه ماهانه به حساب بانکی ثبت شده توسط خود شخص است. به عنوان مدیر یک رستوران نگران این موضوع نباشد؛ چرا که حسابدار هر رستوران وظیفه بررسی و تعیین حقوق پرداختی و همچنین صدور فیش حقوقی همه کارکنان را به عهده دارد.

فراموش نکنید که کلیه مدارک پرداختی­های همه کارمندان باید به طور دسته بندی شده و در مکانی امن نگهداری شوند، که در صورت لزوم براحتی بتوان به آنها دسترسی پیدا کرد.

قدم نهم؛ چگونه کارکنان خوب خود را حفظ کنیم؟

بر طبق آمار، در صنعت رستوران داری هر ساله چیزی حدود ۷۵ درصد کارکنان از کار در رستوران استعفا می­دهند. این بدین معنی است که اگر شما امسال ۱۰۰ نفر را در رستوران خود استخدام کنید، تا سال بعد تقریباْ ۷۵ نفر از آنها استعفا داده­اند.

برای پیشگیری از این اتفاق چند راه ساده وجود دارد. اولاْ شما باید با کارکنان خود مثل انسان رفتار کنید، نه به چشم کسی که باید دستورات شما را بی چون و چرا اطاعات کند.

ایجاد فضایی شاد و صمیمی و البته قانون مدار به کارمندان در حفط توان روحی و جسمی برای ادامه کار و همچنین روحیه کار تیمی پربازده بسیار کمک می­کند.

کمک کردن به کارکنان خارج از فضای رستوران و در مشکلات زندگی شخصیشان موجب مفید و کارآمد بودن هر چه بیشتر آنان در محیط کار می­شود.

در نظر گرفتن حقوق و مزایای منصفانه و اضافه کردن مواردی چون؛ تشویقی، عیدانه و حق سنوات، حق همسر و اولاد و حق مسکن و همچنین وجود ارتقاء شغلی و رویکرد پیشرفت شغلی در آنان ایجاد انگیزه کرده و به ادامه همکاری با شما تشویقشان می­کند.

حالا که با ۹ مرحله گزینش، استخدام و البته چگونگی حفظ کارکنان یک رستوران آشنا شدید، وقتش است که کسب و کار خود را با امید به موفقیت و ایجاد شغل مناسب برای ده تا ده­ها نفر آغاز کنید.

 

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط